Svetový deň vody 2023

V marci si celý svet už tradične pripomína Svetový deň vody. Oslavuje sa od roku 1993 a jeho téma sa každoročne mení. Rok 2023 prináša tému „Urýchlenie zmien“.

Zdroj: pexels.com

 

Prečo práve táto téma?

V roku 2015 určila organizácia OSN v rámci Agendy 2030 niekoľko cieľov pre udržateľný rozvoj sveta, ktoré majú byť dosiahnuté do roku 2030. V bode č. 6 tohto globálneho programu sa svet zaviazal zabezpečiť všeobecný prístup k bezpečnej vode na konzumáciu, hygienu a zavlažovanie. Okrem toho cieľ zahŕňa aj zlepšenie kvality vody, riadenie vodných zdrojov a ochranu vodných ekosystémov.

Sme práve v polovici tohto úsilia a približne 2 miliardy ľudí na svete stále trpí nedostatkom pitnej vody alebo k nej nemá prístup.

 

Krajiny s najväčšími zásobami pitnej vody

Viac ako dve tretiny povrchu Zeme tvorí voda, no menej ako jedno percento z jej celkového objemu je voda pitná.

Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo spojených národov (FAO) oplýva najväčšími zásobami pitnej vody na planéte Brazília, kde sa nachádza až 8 233 kubických kilometrov pitnej vody. A to vďaka rieke Amazonka, jej povodiu a subtropickému podnebiu s dostatkom zrážok.

Paradoxom však je, že obyvatelia najväčšieho mesta Brazílie Sao Paula trpia v posledných rokoch vážnym nedostatkom pitnej vody. Ide najmä o chudobnejšiu časť obyvateľov, ktorí žijú na periférii mesta v kopcoch, kam sa voda potrubím dostane len málokedy. Na svedomí to má zlá kanalizačná infraštruktúra a nedostatočné čistenie mestských odpadových vôd.  

Zdroj: FAO.org

 

Pitnej vody na svete je málo

Podľa svetovej organizácie WHO 1 zo 4 ľudí, teda až 2 miliardy ľudí na svete nemá prístup k bezpečnej pitnej vode.

Viac ako 3,5 milióna ľudí ročne zahynie na následky chorôb, ktoré spôsobuje konzumácia špinavej a nefiltrovanej vody.

Predpokladá sa, že celosvetový dopyt po vode sa zvýši o 55% do roku 2050, najmä kvôli rastúcim požiadavkám výroby a priemyslu.

Navyše až 2/3 ľudí bude žiť v oblastiach, kde sa voda v dôsledku jej neuváženého užívania, nadmerného poľnohospodárskeho rastu a zhoršujúcich sa klimatických zmien stane vzácnym prírodným bohatstvom.

 

Ako sme na tom na Slovensku?

Slovensko je krajina bohatá na zdroje pitnej vody. Na Slovensku sme mali k roku 2020 napojených približne 86% obyvateľstva na verejné vodovody. Zvyšných 14% je zásobovaných z vlastných zdrojov, ktoré väčšinou predstavujú studne.

82% domácností je zásobovaných z podzemných zdrojov, zvyšok z povrchových, teda vodných nádrží, jazier, zriedkavo z riek. Najväčšou zásobárňou podzemnej pitnej vody je Žitný ostrov, ktorý má využiteľné množstvo zhruba 20 400 l/s. Aj to je dôvod, prečo je Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj zásobovaný iba vodou z podzemných zdrojov. Ostatné kraje využívajú aj povrchové zdroje vody.

Povrchové vs. podzemné zdroje pitnej vody

Medzi povrchovými a podzemnými zdrojmi vody sú isté rozdiely. Povrchové zdroje vody obsahujú menej minerálov, viac nerozpustných látok a kyslíka, menej oxidu uhličitého, železa, mangánu. Zároveň sa tu nachádza aj vyšší počet mikroorganizmov. Preto sa takáto voda musí vždy upravovať, aby spĺňala požiadavky na zdroje pitnej vody. Podzemné zdroje pitnej vody zvyknú obsahovať viac železa a mangánu. Niektoré majú zvýšený obsah oxidu uhličitého. V oboch prípadoch sa tak voda musí technologicky upraviť.

Zdroj: pexels.com

 

Ako sa upravuje pitná voda?

Nech je zdroj pitnej vody akýkoľvek, musí sa nejaký spôsobom upravovať. Tento proces je zložený z rôznych technologických postupov, ktorých cieľom je nielen zabezpečiť nezávadnú pitnú vodu, ale zároveň zlepšiť jej stav v mikrobiologických, biologických, fyzikálnych, chemických a rádiologických ukazovateľoch.

Na Slovensku máme prísne normy na kvalitu pitnej vody, ktoré zabezpečujú pravidelné kontroly a rozbory kvality pitných vôd. Takáto voda je zbavená všetkých nepriaznivých elementov a nemusí už byť nijako upravovaná.

 

Prečo upravovať vodu v domácnosti?

Hoci sa pitná voda upravuje a mala by byť nezávadná, existuje stúpajúci trend spojený s úpravou pitnej vody v domácnostiach. Dôvod je jednoduchý. Kým sa životodarná tekutina dostane z úpravne vody do našich pohárov, putuje cez potrubie. To je na mnohých miestach opotrebované a tak sa do upravenej vody dostávajú rôzne nežiadúce látky, ktoré zhoršujú chuť a vlastnosti vody.

Pokiaľ teda chcete mať istotu, že pijete 100% nezávadnú vodu, zvážte kúpu domáceho prírodného filtra na vodu. Ten odstráni z vody všetko, čo v nej nemá byť. Vďaka opätovnej mineralizácii vám následne z kohútika potečie voda, ako z horského prameňa.

 

Čo je to vodná stopa?

Vodná stopa vyjadruje celkové množstvo vody, ktoré minieme pri činnostiach bežného života, okrem toho aj pri výrobe, používaní a konzumácii produktov každodennej potreby (potraviny, papier, oblečenie, atď.).

Možno máme pocit, že vodou neplytváme, no štatistiky vravia, že spotreba vody u dospelého človeka na Slovensku je 120 – 130 litrov denne (podľa odhadov Slovenskej asociácie vodárenských spoločností AVS). Táto spotreba zahŕňa všetku vodu, ktorú spotrebujeme v domácnosti, teda na pitie, umývanie, sprchovanie, splachovanie toalety, pranie či umývanie riadu.

Pri sprchovaní spotrebujeme zhruba 65 litrov vody, pri spláchnutí toalety až 25 litrov. Zamyslieť sa treba aj nad tým, koľko vody spotrebuje priemysel, napríklad odevný. Len na výrobu jedného bavlneného trička padne asi 2500 litrov vody, na výrobu jedných riflí až 10 000 litrov. Takisto výroba plastov je náročná na vodu – na výrobu 1kg sa spotrebuje 167 litrov vody. Na výrobu jednej plastovej fľaše je potrebných minimálne 2x viac vody než koľko sa v nej nachádza.

Na mieste je teda otázka, ako znížiť svoju vodnú stopu?

Zdroj: naturology.sk

 

Ako sa zapojiť?

Tohtoročná kampaň v rámci Svetového dňa vody vyzýva: „Buďte zmenou, ktorú chcete vidieť vo svete“.

Povzbudzuje ľudí, aby vo svojom vlastnom živote podnikli zmeny v spôsobe, akým spotrebúvajú a hospodária s vodou. Ako teda môžeme znížiť našu spotrebu vody pri každodenných činnostiach?

 krátke sprchovanie ušetrí v porovnaní s kúpaním nielen množstvo vody, ale tiež energiu na výrobu teplej vody

 počas umývania zubov zastavte vodu z vodovodu

 riad umývajte v dreze naplneným vodou, nie pod tečúcou vodou

 nainštalujte si úsporné pákové batérie, šetria množstvo vody, navyše nimi rýchlejšie a jednoduchšie nastavíte správnu teplotu vody

 ušetriť vodu môžete i pri splachovaní so splachovačom s funkciou štart/stop alebo splachovačom s dvomi objemami splachovania

 kupujte lokálne, sezónne ovocie a zeleninu

 vyhýbajte sa používaniu jednorazových plastov

 

Každý krok, bez ohľadu na to, aký je malý, môže mať obrovský význam.

Buďme zodpovední, chráňme vodu, šetrime ňou a neplytvajme!

 

Zdroje:

www.worldwaterday.org

www.unwater.org

www.who.int

www.fao.org

www.avssr.sk

 

PUBLIKOVANÉ: 21.3.2023 Ι Naturology