Ako správne používať voskové obaly na potraviny?

Voskové obrúsky umožnia ekologickejšie skladovanie potravín v domácnosti. Je to skvelá alternatíva mikroténových vreciek a plastových fólií. Siahnuť práve po voskových obaloch na potraviny namiesto jednorazových plastových je malým, ale zmysluplným krokom ako znížiť množstvo plastového odpadu v domácnosti.

 

Čo sú voskové obrúsky?

Voskové obrúsky sú ručne vyrábané, opakovane použiteľné prírodné obaly na potraviny. Základom je bavlna, na ktorú sa nanáša zmes vosku, oleja a živice. Včelí vosk má prirodzene antimykotické a antibakteriálne účinky, jedlo v ňom preto neplesnivie tak rýchlo ako v plastovom obale. Použiť ho môžeme na zabalenie desiaty, jedla na cestu, ale aj zvyškov zeleniny, ovocia, syrov, pečiva, ktoré tak vydržia dlhšie čerstvé.  

Vcelobal-folk-balenie-potravin-eco-bezplastu-beeswaxwrapZdroj: Včelobal

Najväčšou výhodou voskových obrúskov je ich šetrnosť. Šetria prírodu, potraviny a taktiež vašu peňaženku. Vyhadzujete menej jedla a nemíňate peniaze na jednorazové plastové sáčky a fólie.

 

Ako používať voskové obrúsky?

Voskové obrúsky majú mnohostranné využitie, v domácnosti i na cestách. Keďže sú vodeodolné, môžeme do nich zabaliť aj tuhé mydlá, zubnú kefku či iné drobnosti potrebné pri cestovaní. Najčastejšie ich však používame v kuchyni, preto vám prinášame niekoľko tipov, ako voskové obrúsky správne používať.

                 1. ZABALIŤ                                              2. UMYŤ                                            3. POUŽIŤ ZNOVU

  Voskové obaly na balenie potravín             Voskové obaly umývaeľné             Voskové obaly opakovane použiteľné                                                

Krok 1: ZABALIŤ

Voskový obrúsok najskôr pokrčte a teplom svojich rúk zohrejte, čím sa stane poddajnejší a tvarovateľný. Ľahko sa tak prispôsobí akémukoľvek tvaru jedla a priľne aj na misu či pohár.

Zabaľte do neho ovocie, zeleninu, syr, chlieb, desiatu alebo ním zakryte zvyšky jedla a môžete vložiť do chladničky, mrazničky alebo nechať vonku pri izbovej teplote.

Krok 2: UMYŤ

Po každom použití obrúsok opláchnite v studenej alebo vlažnej vode. V prípade potreby môžete použiť jemnú hubku a mydlo na riad, prípadne malé množstvo ekologického prostriedku na umývanie riadu. Ten však nesmie obsahovať alkohol, ktorý rozpúšťa včelí vosk.

Po umytí stačí utrieť suchou utierkou alebo nechať voľne vyschnúť.

Krok 3: POUŽIŤ ZNOVU

Voskový obrúsok môžete opakovane používať a pri správnej starostlivosti vám poslúži aj rok. Keď stratí svoju priľnavosť, môžete ho skompostovať. Nezostane po ňom žiaden zbytočný odpad.

 

Správna starostlivosť o voskové obaly

Aby vám voskový obrúsok vydržal čo najdlhšie, je dôležité dbať na jeho správnu údržbu a dodržiavať niekoľko zásad:

  1. Radšej ďalej od tepla a ohňa

Dávajte pozor, aby ste sa vyhli akémukoľvek vystaveniu tepla, ktoré môže roztaviť vosk. Preto neumývajte voskový obrúsok v teplej vode, nedávajte ho do rúry, mikrovlnnej rúry, umývačky riadu a nevystavujte ho priamemu slnku. Nie je vhodný ani na balenie teplých potravín a tekutín. Včelí vosk je horľavý, preto pozor na teplo a oheň! Svoje voskové obaly držte ďaleko od plameňov.

  1. Nie na surové mäso

Rovnako sa neodporúča používať ho na balenie surového mäsa, rýb alebo plesňových syrov, pretože pri ďalšom použití by mohlo prísť ku kontaminácii.

  1. Správny servis

Opakovaným používaním sa vosková vrstva stáva tenšou a postupne stráca svoju nepriepustnosť voči tekutinám a tiež svoju priľnavosť. Tieto vlastnosti však viete obnoviť aj v domácích podmienkach a obrúsok ľahko „servisovať“. Stačí medzi dva papiere na pečenie vložiť voskový obrúsok a párkrát prežehliť teplou (nie horúcou) žehličkou. Ak máte doma 100% včelí vosk, môžete jemne nastrúhať zopár gramov na poškodené miesta a zažehliť a obrúsok je ako nový.

  1. „Dezinfekcia“

Zložky voskového obrúska ako včelí vosk a borovicová živica sú prirodzene antibakteriálne a pôsobia antimykoticky, no ani tieto vlastnosti niekedy nezabránia vzniku plesní. Ak bol váš voskový obal vystavený plesni, je ešte šanca ho zachrániť a „vydezinfikovať“ v rozohriatej rúre na pečenie. Voskový obal stačí položiť na papier na pečenie a vložiť do rúry na 160°C na max. 30 sekúnd. Takýmto spôsobom sa vosková vrstva sterilizuje a zacelí a vy môžete obrúsok naďalej bezpečne používať.

Starostlivosť o voskové obalyZdroj: Včelobal

Čo s voskovým obrúskom, keď doslúži?

Voskové obrúsky sú kompostovateľné a biologicky rozložiteľné. Pred vhodením do kompostu odporúčame nastrihať ich na malé kúsky.

Alebo môžete kúsky voskového obalu použiť ako ekologický podpaľovač na založenie ohňa v krbe, grile či táboráku. Keďže vosk je horľavý, stačí pásik obalu zapáliť na jednom konci, nechať rozhorieť a o váš ohník bez uvoľňovania škodlivých látok je postarané.

Po skončení svojej životnosti sa tak vrátia na zem, namiesto toho, aby putovali na skládku odpadu.

Voskový obrúsok ako prírodný eko podpaľovač Zdroj: Včelobal

Skúste urobiť aj vy túto malú zmenu vo vašej domácnosti a vymeniť plastové obaly a vrecká za ekologickejšie voskové. Uvidíte, že množstvo vášho plastového odpadu sa výrazne zníži.   

♥ Aj malá udržateľná zmena môže mať veľký vplyv ♥

PUBLIKOVANÉ: 25.1.2023 Ι Naturology